Staročeské recepty

 

Hovězí jazyk se sardelemi

Rate this Content 0 Votes
  • Hovězí jazyk
  • Sůl
  • Uzené vařené maso
  • Strouhanka
  • Máslo
  • Sardelky
  • Cibule
  • Petrželka
  • Mouka
  • Citrón

Jazyk se uvaří v zasolené vodě do měkka (což trvá někdy 3 i 4 hodiny), oloupe se a rozkrájí na koláčky. Kousek prorostlého vařeného uzeného masa se umele s odřezky jazyka, přidá se k tomu lžíce žemličky, jedna v másle utřená sardelka a kapku hovězí polévky, aby z toho byla hustá kaše. Kolečka jazyku se tím pomažou a kladou na máslem malinko vymazaný pekáč. Na kastrolku se nechá osmažit ve 2 lžících másla jemně usekaná cibulka se zelenou petrželkou, na špičku nože mouky, přidá se do toho asi 4 lžíce hovězí polévky a dá se to pod ty jazykové říz­ky, aby zespoda zůstaly vláčné. Ještě se utře 1 sardelka s máslem a pak se na každé kolečko dá kousek toho sardelového másla asi jako lískový oříšek a nechá se to v troubě ne příliš horké do doby, než se podává na stůl. Hezky se to srovná na mísu a kolem se dají citrónové koláčky. Je to dobrý zimní předkrm.

https://mrowka.cz/hovezi-jazyk-se-sardelemi