Staročeské recepty

 

Hovězí maso se zeleninou

Rate this Content 0 Votes
  • 1,5 kg hovězí maso z kýty nebo jiné
  • Sůl
  • Sádlo nebo máslo
  • Dvě mrkve
  • Menší petržel
  • Půl celeru
  • Kedluben
  • Malá cibule
  • Ocet
  • 6 zrnek pepře
  • 4 nové koření
  • Majoránka
  • Bobkový list
  • Zázvor
  • 3 větší brambory

Hovězí maso asi z půl kila kýty nebo jakékoliv se rozkrájí na menší kousky a může se naklepat a nasolí se lžičkou soli. Na kastrol se dá kousek sádla, asi jako velký ořech, též může být máslo, roz­krájí se na koláčky dvě mrkve, jedna menší petržel, půl celeru, jeden kedluben a malá cibule, složí se to na ka­strol, maso se položí na to a nalije se tolik vlahé vody nebo hovězí polévky aby to bylo zatopeno. Přidá se k tomu tolik octa, aby to bylo příjemně kyselé. Do kousku čistého organtýnu se dá asi 6 zrnek pepře, 4 nového koření, na špičku nože majoránky, kousek bobkového listu a asi jako hrách kou­sek zázvoru, zaváže se to a přidá k masu, aby se to pak v zelenině nemíchalo. Nyní se to nechá pomalinku vařit, až je maso měkké, což trvá dvě i tři hodiny, zvlášť když je maso staré. Pak když je maso měkké, oškrábou se 3 větší, syrové brambory, rozkrájí na nudličky, ma­linko osolí a dají se na dno pod tu zeleninu. Za čtvrt ho­diny jsou měkké. Pak se dá maso na mísu a zelenina kolem. Toto se může dělat při obědě a večer se k tomu přidají brambory a jest dobrá večeře.

https://mrowka.cz/hovězí-maso-se-zeleninou