Staročeské recepty

 

Hrachové smaženky

Rate this Content 0 Votes
  • Hrách
  • Soda
  • Máslo nebo sádlo
  • Cibule
  • Kmín
  • Zelená petrželka
  • Pepř
  • Strouhanka
  • Vejce
  • Sůl
  • Mouka

Hrách se před vařením namočí na několik hodin do studené měkké vody. Nejlépe namočit večer, a nechat ho stát do rána. Když se má hrách vařit, slije se s něj voda, ve které se močil, dá se na něj voda studená, čerstvá a na litr hrachu se přidá na větší špičku nože, čištěné sody, pak je hrách za hodinu uvařený. Když se hrách vaří, nikdy nesmí být voda nad hrachem, jinak se pak vaří do slupek. Vody horké se pomalu na hrách mezi vařením přilévá, a když je hrách ze spodu již měkký, tak se přesype do jiného hrnce, aby spodní hrách přišel na vrch a vrchní ještě tuhý do spodu. Mezi přesýpáním se hrách solí, na litr hrachu se počítá vrchovatá lžíce soli. Pak se opět na hrách přilévá, až je úplně uvařený. Voda, která se z vařeného hrachu scedí, se uschová k večeři nebo k obědu na druhý den pro polévku.

Dvě vrchovaté lžíce vařeného, skrze cedník promačkaného hrachu, který se na kaši rozetře, připojí se k němu asi jako vlašský ořech kousek másla nebo sádla, do kterého se da zapěnit lžička strouhané cibule a špetka kmínu, v létě se ještě přidá půl lžičky jemně usekané zelené petrželky, na špičku nože pepře, okusí se to, jestli je to příjemné chuti. Přidají se k tomu dvě vrchovaté lžíce žemličky, jedno celé vejce, malinko se to přisolí (když byl hrách dosti slaný, nemusí se), dobře se to promíchá a udělají se z toho čtyři placičky, asi jednu stotinu silné, obalí se v mouce, omočí se v rozkvedlaném vejci a obalí v nastrouhané žemličce (strouhance). Na kastrol nebo omeletový plech, se dá asi jako půl vejce kousek sádla a když se rozpálí, tak se tam smaženky po obou stranách rychle do červena osmaží. Hotové se dají na bramborovou kaši a zastanou tak svojí výživností masité karbanátky.

Když zbude od oběda hrách, tak se druhý den z něj může připraviti tento oběd. Též troška vařené rýže, když s hrachem zbude, může se do smaženek přimíchat a tak mají smaženky jinou chuť. Některá hospodyňka na venkově ani hrách skrze cedník nebo sítko neprotlačí, jen ho jemně rozetře. To ovšem vše záleží na libosti hospodyňky.

Jen k tomu se má přihlížet, aby při nynější drahotě, každý zbyteček se v domácnosti zužitkoval, aby zase dobré a zdravé jídlo zastal.

https://mrowka.cz/hrachove-smazenky