Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 2 vejce
  • Máslo nebo sádlo
  • 10 dkg jater
  • Strouhaná žemlička (strouhanka)
  • Česnek
  • Majoránka, pepř, sůl, zázvor, nové koření, petržel, květ

Utře se na misce kousek nového másla velkého jako vlašský ořech, v zimě se dá použít sádlo, dají se k tomu 2 žloutky, asi 10 dkg namletých jater, 1 strouhaná, malinko smetanou navlhčená žemlička a tře se to asi 5 minut. Přidá se na špičku nože sůl, malinko majoránky, pepře, zá­zvoru a nového koření, asi jako půl hrachu utřeného česne­ku, zamíchá se tam sníh ze dvou bílků, zasype se sníh lžící žemličky a dá se na vymazanou omeletovou pánev a peče se v troubě 15 minut. Když jsou zbylé bílky, může se dát i sníh ze tří nebo ze čtyř bílků a svi­tek je ještě kypřejší. V létě se dává místo majoránky zelená petrželka a místo česneku a koření malinko pepře a květu.

Koření se v novější kuchyni dává co nejméně, a proto dávejme vždy jen tolik, aby to bylo příjemně chutné, ne ostré.

Rate this Content 0 Votes