Staročeské recepty

 

Jelita žemlová

Rate this Content 1 Votes
  • Housky
  • Krev
  • Tučné maso
  • Silnější střeva
  • Sůl, pepř, nové koření, zázvor, majoránka, česnek, hřebíček, citronová kůra

Ve studené vodě namočené housky se vymačkají, usekají, obarví se krví a dá se do nich co je housky, tolik vařeného, usekaného tučného masa, vše se prodělá, dle chuti osolí, přidá dle chuti tlučený pepř, nové koření, zázvor, majoránka, malinko utřeného česneku, někdo dává ještě malinko hřebíčku a citrónové kůry.

Vše se promíchá, přidá se ještě troška krve a polévky, aby to bylo vláčné, naplňuji se tím silnější střeva a vaří se až i hodinu a nejlépe je, když se jelítko při vaření drátem propíchne a teče čistá polévka, tak je dost vařené. Když teče krvavá šťáva, ještě se nechají vařit. Podobné jelítka se mohou dělat z husí krve. Naplní se tím kůže z husího krku nebo se upečou jen tak bez obalu na pekáči.

https://mrowka.cz/jelita-zemlova