Staročeské recepty

 

Kapr na černo

Rate this Content 0 Votes
  • Celer
  • Pastinák nebo petržel
  • Mrkev
  • Máslo
  • Cukr
  • Mouka
  • Strouhaný chléb
  • Pivo
  • Sůl
  • Ocet
  • Bobkový list, tymián, pepř nové koření, hřebíček, zázvor
  • Cibulka
  • Česnek
  • Vlašské ořechy
  • Lískové ořechy
  • Mandle
  • Sušené švestky
  • Bezinky
  • Strouhaný perník
  • Citronová šťáva
  • Kůra
  • Červené víno

Na úpravu černé omáčky se dá na kuthan či kastrol, lžíce očištěného, pokrájeného celeru, dvě lžíce rozkrájeného pastináku, nebo petržele a tolik také mrkve. Dá se k tomu asi jako velký ořech kousek másla, přidá se deset kostek cukru, které se povlaží vodou a nechá se to do hnědá dusit. Po té se opět přidá kousek nového másla, půl lžíce mouky se v tom nechá zpěnit. Přidá se šest lžic strouhaného domácího chleba a také se v tom osmaží. Na takto připravenou zeleninu se nalije litr horké vody, čtvrt litru piva, dá se lžička soli, přidá se k tomu dvě lžíce octa, co se krev z ryby vypláchla. Pak se k tomu ještě dá jeden bobkový list, sníteček tymiánu, deset zrnek pepře, deset zrnek nového kořeni šest zrnek hřebíčku, kousek zázvoru a jedna malá, pokrájená cibulka, půl stroužku česneku, šest jader z vlašských ořechů, dvacet lískových jader z oříšků, deset sladkých mandlí, vše se, totiž ořechy a mandle, umelou nebo nahrubo utlučou. Též se k tomu dá deset suchých švestek a půl lžíce zavařených nebo sušených bezinek, aby měla omáčka pěknou tmavou barvu. Nechá se to chvíli vařit, načež se k tomu přidají dvě tabulky strouhaného perníku, z půl citronu šťáva a kůra a vinná sklenička červeného vína.

Povařená omáčka se procedí, ochutná se, je-li dost sladko-kyselá, přidá se ještě dle chuti octa nebo cukru a po té se do toho vloží kousky kapra, které se dříve nasolí a malinko cukrem popráší. Vaří se, když jsou kousky větší, patnáct minut. Ryba tato se může připravit již o den dříve, neboť proleželá je ještě chutnější. Záleží vše na chuti. Též do procezené této omáčky přidává někdo hrst očištěných hrozinek, a když se to dává na stůl, okrášlí se to na míse oloupanými mandlemi. Táto omáčka se i déle, několik dnů, v chladu uchová a je stále dobrá.

https://mrowka.cz/kapr-na-cerno