Staročeské recepty

 

Nadívaný hovězí jazyk

Rate this Content 0 Votes
  • Hovězí jazyk
  • Prorostlá vařená šunka nebo uzené maso
  • Strouhanka
  • Mléko
  • Vejce
  • Máslo
  • Cibule
  • Kořenová petrželka a petrželová nať
  • Sardelky
  • Mouka
  • Citronová šťáva
  • Kůra

Hovězí jazyk se očistí a uvaří do měkka, což trvá někdy 3 i 4 hodiny pak se oloupe. Když vychladne, rozkrojí se po délce a uprostřed se vydlabe žlábek. Co je vydlabaného masíčka, tolik se k tomu připojí prorostlé vařené šunky nebo uzeného masa, přidají se k tomu půl strouhané, mlékem navlažené žemličky, půl vajíčka, aby se to lépe spojilo, a tato nádivka se dá do toho vydlabaného žlábku, druhá polovice se na to přidá, aby byl jazyk zase pohromadě, a obtočí se čistým motou­zem. Na pekáč se dá kousek másla, půl rozkrájené cibule, kousek rozkrájené kořínkové petržele, kousek zelené petržele, jazyk se na to vloží, navrch se také dá kousek másla a tak se chvíli asi 20 minut peče, přilévajíc po lžíci polévky, pak se utřou s kouskem másla asi jako malé vajíčko, dvě sardelky, tím se jazyk potře, nechá se zapéci, šťáva se zapráší lžící mouky, přidá se hovězí polévka.

Když se mouka zapěnila, jazyk se vyndá, šťáva se procedí, přidá se do ní lžička citrónové šťávy, na špičku nože, ale ma­linko kůry, jazyk se rozkrájí na pěkné řízky, složí na mísu, kolem se dají makarony a citrónové čtvrtky a omáčka se podá v konvičce.

Také je dobrý hovězí jazyk, který se náloží do láku jako svíčková pečeně, pak se prostrká sla­ninou, nejdříve se dusí v tom láku, co byl naložen, až je měkký, pak se polije smetanou peče se s cibulí, zeleninou a kořením, jako svíčková. Takhle je také dobrý.

https://mrowka.cz/nadivany-hovezi-jazyk