Staročeské recepty

 

Oukropová polévka

Rate this Content 0 Votes
  • Česnek nebo cibulku
  • Sůl
  • Chléb
  • Pepř
  • Sádlo (nejlépe husí)

Dá se vařit vody tolik, kolik potřebujeme polévky. Na míse se utře se solí (na litr polévky) čtvrt stroužku česneku, nakrájí se na plátečky chleba, ne však mnoho, protože tato polévka je lepší řídká, než hustá. Vařená voda se na chléb vlije a hned horká se dává na stůl, aby chleba příliš nerozmokl. Někdo také dává do této polévky na špičku nože pepře. Tato polévka je dobrá omaštěná dobrým sádlem, a když je sádlo husí, polévka je pak ještě lepší. Někdo česnek nedává a dá na sádle osmaženou cibulku.

Také je dobrá. Tyto polévky se dělají více v zimě, že prý z vymrzlé vody jsou chutnější.

https://mrowka.cz/oukropova-polevka