Staročeské recepty

 

Plněný telecí řízek

Rate this Content 0 Votes
  • 0,5 kg telecího masa s kýty
  • Slanina
  • Morek
  • Mléko a žemlička (strouhanka)
  • Vejce
  • Petrželka
  • Citronová kůra
  • Sardelka
  • Máslo
  • Cibule
  • Mouka
  • Hovězí polévka (vývar)
  • Citronová šťáva

Telecí maso se rozřízne na dvě stejné plochy, obě se naklepou a jedna tato plocha se protáhne na nudličky krájenou slaninou. Zbytečné nerovné kousky se odkrojí a drobounce nasekají. Pak se k tomu přidá jako vlašský ořech kousek číšku (morku), půl strouhané, mlékem navlažené žemličky, jeden žloutek, malinko zelené, jemně usekané petržele, malinko citrónové kúry (jen asi na špičku nože) a malá, v másle utřená sardelka. Promíchá se to a potře se tím druhá plocha, slaninou protažená.

Vloží se to na kastrol, dá lžíce rozkrájené slaniny, jako ořech másla, kousek cibule a když se to rozpálí, maso se tam vloží a polévá se hovězí polévkou a peče se v troubě nejlépe na omeletovém plechu jednu hodinu.

Pečený řízek se vyndá, Šťáva se zapráší moukou, přidá se do šťávy dle potřeby hovězí polévka, malinko citrónové šťávy a dá se to na rozkrájený řízek a kolem se dají osmažené brambory.

https://mrowka.cz/plneny-teleci-rizek