Staročeské recepty

 

Sekaná telecí kýta

Rate this Content 0 Votes
  • 1 kg Telecí maso
  • 2 Vejce
  • 2 žemličky
  • Máslo
  • Sůl
  • Uzené maso nebo šunka
  • Sardelové máslo
  • Pepř
  • Hovězí polévka

Kilo masa se useká nebo umele, přidá se k němu jedno vejce, dvě namočené žemličky se vymačkají, na kastrol se dá jako velký vlašský ořech kousek másla, namočené žemličky se tam vloží a míchá se to na plotně, až se hmota kastrolku nechytá.

Po té se to nechá vychladnout, přidají se to k tomu umletému masu, osolí se to půl lžící soli, promíchá se to, prkénko se potře bílkem nebo máslem a masová hmota se tam rozetře na tři stotiny (3 centimetry), silnou plochu, která se poklade na nudle pokrájeným uzeným masem neb šunkou, která se dříve obalí v sardelovém másle (dvě sardelky a jako slepičí vajíčko kousek másla postačí).

Popráší se to malinko pepřem, sbalí se to jako závin, zabalí do pomaštěného papíru a peče se to přikryté půldruhé hodiny, při čemž polévá se to po lžících hovězí polévkou. Rozkrájí se to na koláčky.

Je k tomu dobrý strouhaný křen. Je to dobré jako předkrm i večeře. Kdo chce šetřit, dá místo dvě, tři žemličky.

https://mrowka.cz/sekana-teleci-kyta