Staročeské recepty

 

Sekané telecí řízky

Rate this Content 0 Votes
  • Vařeného nebo pečeného telecího masa
  • Také tolik masa syrového
  • Mléko
  • Žemlička
  • Sardelky
  • Petrželka nebo cibule
  • Vejce
  • Pepř a sůl
  • Máslo nebo sádlo na smažení
  • Kysaná smetana
  • Mouka
  • Hovězí polévka

Zbytky vařeného nebo pečeného telecího masa se jemně usekají, nebo umelou, přidá se k tomu, co váži maso vařené, také tolik masa syrového, jemně sekaného. Na neplný talíř masa se dá jedna strouhaná, mlékem navlažená žemlička, dvě malé, v másle utřené sardelky, lžička jemně sekané, na másle šprejchnutá petrželka nebo cibule, jedno vejce, malinko pepře a dle chuti soli. Musí se solit méně, protože již od sardelek jet maso slané.

Vše se dobře prohněte a utvoří se z toho malé, stotinu (asi 1 cm) silné, podlouhlé řízky, které se obalí v mouce a rychle se do červena osmaží na novém másle nebo sádle.

Pak se rozkvedlá v kotlíku kyselé smetany lžička mouky, vlije se na řízky, ještě se přidá troška hovězí polévky, aby bylo dost omáčky, a nechá se to zavařit.

Na stůl se dají kolem mísy noky nebo cezené nudle. Když se řízky jen smaží, obloží se jimi nějaká zelenina nebo bramborová kaše.

https://mrowka.cz/sekané-teleci-rizky