Staročeské recepty

 

Skopová kýta jemná

Rate this Content 0 Votes
  • Kýta ze skopce
  • Sůl
  • Česnek
  • Slanina
  • Čerstvé máslo
  • Mouka

Kýta z ročního skopce již odleželá zbaví se tuku a kostí, nasolí se tak, že se smíchá rozetřený česnek se solí a tím se kýta nasolí.

Pak se na nudličky pokrájenou slaninou pěkně protáhne (prošpikuje). Na pekáč se dá asi jako slepičí vejce kousek čerstvého másla. Když se máslo rozpustí, kýta se tam vloží a peče se. Mezi pečením se polévá po lžíci polévkou, nebo se přidá do šťávy horká voda. Musí se hlídat, aby byla Šťáva hnědá, ne však spálená.

Když je pečeně měkká, zapráší se půl lžící mouky, kýta se rozkrájí na tenké plátky, dá se na ohřátou mísu, šťáva se procedí a dá na maso a kolem se dají osmažené brambory.

https://mrowka.cz/skopova-kyta-jemna