Staročeské recepty

 

Skopový kořínek (osrdí)

Rate this Content 0 Votes
  • Plíce skopové
  • Srdce skopové
  • Játra skopová
  • Sůl
  • Bobkový list, tymián, celý pepř, nové koření
  • Kousek zázvoru
  • Cibule
  • Citronová kůra

Očištěné plíce, srdce a kousek jater se dá vařit do zasolené vody. Přidá se tam asi půl bobkového listu, snítek tymiánu, asi deset pepřů, nového koření, kousek zázvoru a jedna cibule.

Když jsou vnitřnosti měkké, rozkrájejí se na čtverečky, omáčka se zadělá červenou jíškou, okusí se, je-li dosti kyselá, přidá se citrónová kůra a šťáva.

Když se dělá s omáčkou bílou, dá se na místo jíšky v koflíku kyselé smetany rozkloktaná lžíce mouky, a když se má dávat na stůl, opět se v trochu smetaně rozkloktá jedno vejce a dá se do omáčky.

Okruží očištěné se podobně vaří, totiž s bílou kořeněnou omáčkou nebo s citrónovou jako telecí zadělávané.

https://mrowka.cz/skopovy-korinek-osrdi