Staročeské recepty

 

Vdolky jemnější

Rate this Content 0 Votes
  • 0,5 kg mouky
  • 20 g droždí
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • Sůl
  • Lžíci cukru
  • 1 vejce
  • Asi ¼ l mléka

PůI kila mouky číslo první nebo nula, dvě deka zmlazenýeh kvasnic, tři lžíce rozpuštěného másla, lžičku soli, lžíci cukru, jedno celé ve vlahém mléce rozkvedlané vejce, něco přes čtvrt litru mléka, dle toho jak je suchá mouka.

Těsto se udělá volnější, dobře se vařečkou prodělá, nechá kynout, pak se dělají malinké vdolečky na stotinu silné (asi 1 cm) nechají kynout, malinko se opečou a pak se v lívanečníku do červena osmaží.

Mají býti tyto vdolky kypré a lehké. Nesmějí se při pečení příliš vysušiti. Osmažené vdolečky se sypou cukrem a skořicí, nebo se mažou povidly.

https://mrowka.cz/vdolky-jemnejsi