Staročeské recepty

 

Vejce na kyselo

Rate this Content 0 Votes
  • Nové máslo
  • Lžíce mouky
  • Mléko nebo kyselá smetana
  • Ocet
  • 5-6 vajec
  • Sůl

Na kastrolek se dá asi jako ořech kousek nového másla, lžíce mouky, když se to zpění, nalije se do toho za ustavičného míchání tolik dobrého mléka, aby z toho byla přiměřeně hustá omáčka.

Nebo se dá troška vody a tolik kyselé smetany, asi koflík, aby byla omáčka přiměřeně hustá.

Přidá se do ní dle chuti octa, a když se omáčka začne vařit, rychle se do ní posadí pět nebo šest vajec a nechají se tak v celku ztuhnout. Přisolí se to dle chuti a dává na Stůl.

Někdo dává, když místo smetany kyselé dá mlíčko, místo octa citrónovou Šťávu.

https://mrowka.cz/vejce-na-kyselo