Staročeské recepty

 

Velice dobrá vepřová kýta

Rate this Content 0 Votes
  • Starší vepřové maso z kýty (3kg na 20 osob
  • Cibule
  • Zázvor (asi lžička)
  • 8 zrnek jalovce
  • 6 zrnek nového koření
  • 6 zrnek pepře
  • 0,5l kyselé smetany
  • Lžička mouky
  • Máslo
  • Strouhanka
  • Citronová šťáva
  • Kůra

Starší vepřové maso, z kýty, sejmuté, asi 3 kila pro dvacet osob (bez kostí) se osolí, posype se drobně sekanou cibulí a posype tlučeným zázvorem (asi lžička zázvoru) a nechá se den v chladu odležet. Druhý den se dá na pekáč, připojí se k ní osm zrnek jalovce, šest zrnek nového koření, také tolik pepře, podlije se horkou vodou a peče se, polévá se vlastní šťávou. Když začíná měknout, podlije se půllitrem kyselé smetany, ve které se rozkvedlá lžička mouky a ke konci se dá na ní dvě lžíce rozpuštěného nového másla, posype se strouhanou žemličkou a nechá se ještě opéci, aby byla pěkně červená. Pak se rozkrájí na pěkné řízky, do omáčky se dá lžíce citrónové šťávy, malinko kůry. Omáčka se procedí a na stůl se k ní dá knedlík nebo noky, také jsou k ní dobré brusinky.

https://mrowka.cz/velice-dobra-veprova-kyta