Staročeské recepty

 

Zadělávané hovězí dršťky

Rate this Content 0 Votes
  • Dršťky
  • Máslo
  • Cibule
  • Petrželka
  • Sůl
  • Špek nebo slanina
  • Uzené maso
  • Pepř, zázvor, květ
  • Citronová šťáva
  • Bobkový list
  • Ocet

Od řezníka se očištěné dršťky dají do studené neslané vody. Až se začnou vařit, voda se sleje, naleje opět čistá, když přijde do varu opět se sleje a to se opakuje, až dršťky nezapáchají. Vařené dršťky se rozkrájejí na větší nudle, na kastrolek se dá kousek másla, půl větší cibule, lžička petrželky, a když to zažlout­ne, dršťky se tam vloží, přileje se na ně trošku hovězí po­lévky nebo vody, osolí se to, připojí se k tomu kousek na kostičky rozkrájeného špeku či slaniny, kousek uzeného masa, nechá se to povařit, jen malinko se to povaří, protože maso musí být vařené, zadělá se to žlutou jíškou a přidá se malinko pepře, zázvoru a květu.

Také někdo přidá citrónovou šťávu nebo dá vařit všechno koření a bob­kový list, přidá ocet a cibuli a udělá dršťky na kyselo, záleží vše na chuti.

https://mrowka.cz/zadelavane-hovezi-drstky