Staročeské recepty

 

Bramborová kaše nastavovaná

Rate this Content 0 Votes
  • Voda
  • Sůl
  • 150 g krupek
  • Sádlo nebo máslo
  • 1 kg brambor
  • Cibule na osmažení

Neplný litr vody, lžíce neplná soli se dá do hrnce, který není ještě poško­zen, nebo v takovém opelichaném hrnci krupky modrají. 15 deka přebraných, vypraných krupek se dá do té oso­lené vody a nechají se vařit s přídavkem asi jako ořech velkého kousku sádla nebo másla asi půl hodiny.

Častěji se zamíchají, aby se nepřipálily, protože není nic horšího nad spálenou bramborovou kaši s krupkami trhanými.

Okrájí se 1 kilo brambor, rozkrájí na kousky a dají se vařit ke krupkám.

Když jsou měkké, tak se vařečkou trochu roz­mačkají, přidá se dle potřeby voda, aby byla kaše dost tuhá. Okusí se, jestli je dobře slaná a hustá, vyleje se na talíře a omasti se v sádle osmaženou cibulkou.

Také je dobrá, když se do hotové kaše dá na kousky rozkrájený uzenáč (buřt), i kousky různých masitých zbytků se mohou do kaše přimíchat.

Také ji některá hospodyňka dělá s pří­chuti česneku a marjánky, nebo do ní přidá udušené, jemně usekané houby. Z této porce je kaše na tři talíře a tak hospodyňka mladinká již z toho pozná, kolik pro tolik a tolik osob jí má připraviti.

Také je dobrá tato kaše, když se zavaří do slabé uzené polévky.

https://mrowka.cz/bramborova-kase-nastavovana