Staročeské recepty

 

Dušený telecí řízek

Rate this Content 0 Votes
  • 10 dkg telecí řízek
  • 6 dkg telecího mozečku
  • Strouhanka
  • Smetana
  • Pepř a sůl
  • Cibule
  • Petrželka
  • Mouka
  • Máslo
  • Hovězí polévka

Asi deset deka velký, telecí řízek se zbaví mázdry a jemně se useká. Přidá se k tomu šest deka telecího mozečku, dvě lžíce strouhané, smetanou navlažené žemličky, malinko pepře, špetku soli, na špičku nože strouhané cibule malinko zelené petrželky a vše se dohromady promíchá a utvoří se asi stotinu (1 cm) silné dvě placičky, popráší se moukou, na omeletový plech se dá jako vlašský ořech kousek másla a v rozpáleném se řízky rychle do červena osmaží, pak se vyndají, přidá se na plech špetka mouky, kousek cibule, nechá se to zažloutnout, zalije se to hovězí polévkou, nechá varem přejit, procedí se to na řízky a podá na stůl.

Jsou hotové za deset minut. Je to lehký pokrm a hodí se to, když se vynechá cibule, i pro nemocné.

https://mrowka.cz/duseny-teleci-rizek