Staročeské recepty

 

Francouzská telecí kýta

Rate this Content 0 Votes
  • Telecí kýta
  • Sůl
  • Máslo
  • Celer, cibule, kapary
  • Slanina
  • Hřebíček
  • Bíle víno
  • Hovězí polévka
  • Sardelové máslo
  • Strouhanka
  • Mouka
  • Sladká smetana

Z kýty se kost odstraní, maso se nasolí dle velikosti kýty. Na pekáč se dá asi jako dvě slepičí vejce kousek nového másla, dva koláčky celeru, jedna cibule, lžíce drobně pokrájené slaniny a čtyři hřebíčků. Když je to rozpálené, maso se tam vloží na obě strany a obalí, polije se čtvrt litrem bílého vína a sběračkou hovězí polévky a peče se pomalu a polévá se vlastní šťávou. Asi za dvě hodiny, když začíná měknout, pomaže se sardelovým máslem a posype strouhanou žemličkou a nechá zapéci.

Poté se kýta z pekáče vyndá, do šťávy se dá lžíce mouky, sběračka dobré sladké smetany, dle chuti bílého vína, a když se to procedí, přidá se lžíce kaparů. Pečené maso se rozkrájí na tenké plátky, kolem mísy se dají magrony nebo noky a omáčkou se to polije.

Jest dobré i pro hostinu.

https://mrowka.cz/francouzska-teleci-kyta