Staročeské recepty

 

Hovězí Jazyk s polskou omáčkou

Rate this Content 0 Votes
  • Hovězí jazyk
  • Cibule
  • Máslo
  • Cukr
  • Tymián
  • Vinný ocet
  • Mandle
  • Hřebíček
  • Celý pepř
  • Nové koření
  • Mouka a máslo na jíšku
  • Strouhanka z kůrky chleba
  • Červené víno
  • Citrónová šťáva
  • Kůra
  • Ocet
  • rozinky

Hovězí jazyk se uvaří do měkka (což trvá někdy 3 i 4 hodiny) a polévka se z něj nechá na omáčku. Jak se jazyk uvaří, hned se z něj oloupe tvrdá kůra a ne­chá se stranou. Na kastrol se dá jedna velká rozkrájená cibule, asi jako velký ořech kousek másla, lžíce tlučeného cukru a nechá se to až je cukr hnědý. Pak se tam dá asi půl litru polévky z toho jazyka, 3 proutky tymiánu, lžíce vinného octa, asi 6 tlučených mandlí, 4 hřebíčky, 6 pepřů a 6 nového koření; koření to se dá všecko celé. Vše se vaří asi čtvrt hodiny.

Zatím se udělá po dvou vrchovatých lžících mouky máslová žlutá jíška, přidá se k ní neplná lžíce tlučeného sušeného chleba (nejlépe kůrky), přidá se do všeho tolik polévky z jazyka, aby byla přiměřeně hustá omáčka, přidá se k ní sklenička červeného vina, lžíce citrónové šťávy, dle chuti kůry, na malou špičku nože nového koření, octa a cukru se ještě tolik přidá, aby byla příjemně omáčka slad­kokyselá. Procedí se, přidá se do ní lžíce hrozinek, a kdo chce mít omáčku tmavší, připojí lžičku zavařených bezinek. Pak se ještě nechá malinko povařit.

Oloupaný jazyk se rozkrájí na pěkné koláčky, složí vkusně na mísu, polije omáčkou a kolem co okrasa se dají oloupané mandle, nebo máslové koláčky, nebo makarony, i noky jsou dobré.

Když se dělá jazyk pro hostinu, může se upraviti o den dříve, postačí pro 12 osob.

https://mrowka.cz/hovezi-jazyk-s-polskou-omackou