Staročeské recepty

 

Hovězí mozek

Rate this Content 0 Votes
  • Hovězí mozek
  • Máslo nebo sádlo
  • Cibulka
  • Petrželka
  • Pepř
  • 2 vejce

Mozek se polije horkou vodou, kůžička se stáhne, na kastrolek se dá kousek másla, nebo sádla, nadrobno nakrájená cibulka, trochu petrželky, a když to zažloutne, dá se tam očištěný, osolený a ma­linko pepřem poprášený mozek. Musí se vše zamíchat, pak se dají k němu dvě vejce, a když to začíná houstnouti, dá se na stůl.

Také je mozek dobrý zadělávaný s nakys­lou kořenou omáčkou. Také je dobrý, když se očistí, osolí, obalí v mouce, omočí v rozklepaném vejci, obalí v žemličce (strouhance) a smaží na sádle nebo másle. Tyto mozečkové řízky se mohou dát na bramborovou kaši.

https://mrowka.cz/hovezi-mozek