Staročeské recepty

 

Hovězí guláš

Rate this Content 1 Votes
  • 0,5 kg Hovězího masa
  • Sůl
  • Sádlo nebo máslo
  • Cibule
  • Pepř
  • Zelená petrželka
  • Lžička mouky

Půl kila masa se naklepe, osolí lžičkou soli a rozkrájí na malé kousky. Na kastrol se dá kousek sádla nebo másla, a když se rozpálí, tak se tam dá to připravené maso. Přidá se k němu kousek cibule nadrobno nakrájené a na špičku nože pepře, v létě lžička zelené petrželky. Nyní se to podlije lžící vody nebo polévky, přikryje a nechá se dusit doměkka. Pak se maso vyndá, šťáva se zapráší lžičkou mouky (může být vrchovatá, podle toho, jak mnoho se chce mít šťávy), ne­chá se to chvilenku zapěnit, pak se tam přidá ještě kapka polévky, procedí se to, maso se do toho vloží a nechá na kraji plotny (než se dá na stůl). Když se dává na stůl, připojí se k tomu asi půl lžičky citrónové šťávy a kůry.

Guláš se může dělat na více způsobů. Místo pepře se dá na špičku nože paprika, může se pak zalít kyselou smetanou rozkvedlanou se špetkou mouky a jest to guláš na paprice. Nebo se k němu dají asi 4 zrnka pepře, nového koření a zázvoru a kousek bobkového listu a cibule, a když se napřed kapku odusí, tak se přileje voda a octa tolik, aby to bylo příjemně kyselé, a když je maso měkké, udělá se po neplné lžíci mouky žlutá jíška; tím se guláš zadělá a takto je také dobrý. Může se do této omáčky přidat též pár kaparů

https://mrowka.cz/hovězí-guláš