Staročeské recepty

 

Játrová rýže do hovězí polévky

Rate this Content 1 Votes
  • 12 dkg hovězích nebo telecích jater
  • 2 vejce
  • Máslo nebo morek
  • 2 žemličky
  • Majoránka
  • Mletý pepř
  • Česnek
  • Sůl

Ustrouhají se játra, dá se k nim jedno vejce a jeden žloutek, dvě lžíce rozpuštěného, ne však horkého másla nebo morku, 2 rozstrouhané, malinko mlékem navlažené žemličky, ma­linko majoránky, na špičku nože tlučeného pepře a asi jako půl hrachu kousek utřeného česneku, čtvrt kávové lžičky soli. Vše se utře až je to stejnoměrné. Hmota musí být tužší, než na knedlíčky. Pak se protlačuje vařečkou skrze obrácené struhadlo do vařící se polévky, kam propadá v kouscích podobných rýži. Nechá se vařit asi deset minut. Je spořeji či vydatnější než knedlíčky.

https://mrowka.cz/jatrova-ryze-do-polevky