Staročeské recepty

 

Jednoduchá telecí pečená kýta

Rate this Content 0 Votes
  • Telecí kýta
  • Máslo
  • Cibule
  • Hřebíčky
  • Citron
  • Mouka

Kost z kýty se vyjme, maso očisti, na pekáč se dá dle velikosti kýty kousek nového másla, jedna cibule, do které se prostrčí dva hřebíčky a čtvrtka citronu. Kýta kosti zbavená se nasolí, sbalí do kotouče a motouzem pevně obtočí a takto upečená se pěkně krájí.

Nejlépe, když se kosti nechají od řezníka vyndat. Připravená kýta se nejdříve dusí přikrytá, pak se v troubě do červena peče jako předešlá. Šťáva se zapráší moukou, nechá zažloutnout, lžíce rnouky postačí. Přileje se dle potřeby hovězí šťávy z polévky, kýta se rozkrájí na tenké plátky a podá se k tomu nějaký kompot nebo magrony.

https://mrowka.cz/jednoducha-teleci-pecena-kyta