Staročeské recepty

 

Jelita kroupová

Rate this Content 0 Votes
  • Kroupy
  • Krev
  • Sádlo
  • Škvarky
  • Střeva
  • Sůl, pepř, nové koření, zázvor, majoránka, česnek, hřebíček, citronová kůra

Uvařené velké kroupy se promíchají s rozkvedlanou krví, přidá se do nich troška sádla a škvarky ze střevního sádla, vše se prodělá, dle chuti osolí, přidá dle chuti tlučený pepř, nové koření, zázvor, majoránka, malinko utřeného česneku, někdo dává ještě malinko hřebíčku a citrónové kůry. Naplňuji se tím střeva a vaří se, až když se jelítko při vaření drátem propíchne a teče čistá polévka, tak je dost vařené. Když teče krvavá šťáva, ještě se nechají vařit.

https://mrowka.cz/jelita-kroupova