Staročeské recepty

 

Naložený hovězí jazyk

Rate this Content 0 Votes
  • Hovězí jazyk
  • Sůl
  • Pepř
  • Nové koření
  • Jalovec
  • Hřebíček
  • Zázvor
  • Bobkový list
  • Tymián
  • Cibule
  • Česnek
  • Slanina
  • Máslo
  • Bíle víno

Hovězí jazyk se hodně naklepe dřevěnou paličkou, do hrstky soli se připojí na špičku nože pepře, nového kořeni, jalovce, něco méně hřebíčku a zázvoru, také utlučené dva bobkové listy a kousek tymi­ánu. Tím se jazyk dobře natře a také jednou velkou rozstrouhanou cibulí. Takto natřený jazyk se dá do kamenného hrnce, pak se na něj dá jedna rozkrájená cibule a strou­žek česneku a půl lžíce celých jalovcových zrnek. Něčím se jazyk přitíží. Ležet se nechá v zimě 14 dnů, v letě 3 dny a každý den se obrátí. Pak se omyje a vaří do měkka. Oloupe se, a až zchladne, prostrká se slaninou a opeče do červena. Při pečení se ještě dá kousek másla, podlije se malinko polévkou, co se vařil, přileje se malá sklenička bílého vína. Pak se nakrájí na malé řízky, podlije šťávou a kolem se dají citrónové koláčky.

O hostině to je dobré jako předkrm, zvláště pro pány. 

https://mrowka.cz/nalozeny-hovezi-jazyk