Staročeské recepty

 

Obyčejná hovězí roštěnka

Rate this Content 0 Votes
  • Roštěnka
  • Sůl
  • Sladká paprika
  • Mouka
  • Máslo
  • Cibule

Nechá se useknout u řezníka z vysokého nebo nízkého boku, „šůsu", tolik kousků, kolik chce­me mít roštěnek. Očistí se každý kousek nožem, postranní kůže se nařízne, aby se roštěnka při pečení nevzedmula, do­bře se naklepe dřevěnou paličkou, na každou roštěnku se dá špetka (ale malá) soli, popráší se paprikou a moukou a rychle se opeče na másle na omeletovém plechu. Poté se kladou do jiného kastrolu. Ten plech, co se tam narychlo opékalo, se vypláchne horkou vodou a dají se do toho roštěnky. Přidá se k nim kousek cibule a nechají se do měkka dusit, přilévajíc po lžíci polévky.

Kdo má rád cibulku smaženou, tak dá dříve na kastrol asi na půl kila roštěnky jako velký ořech kousek sádla a půl malé cibule zasmažit, po té se tam roštěnky kladou a dusí. Roštěnky z mladého kusu se musí dusit 1,5 hodiny, ze staršího 2 hodiny i déle. Když se dělají roštěnky k večeři, tak se dělají již při obědě. Na stůl jsou k nim dobré brambory.

https://mrowka.cz/obyčejná-hovězí-roštěnka