Staročeské recepty

 

Paštika z husích jater

Rate this Content 0 Votes

Paštika jest jídlo velice jemné a dává se obyčejně při lepší hostině za předkrm. Jest to též pokrm velice výživný, těžce však stravitelný, a proto kdo má chorý žaludek který nesnese jídla tučná, a paštiku má za posilující pokrm, ať ji pojídá jen malý plátek s chlebem neb žemličkou a vínem dobrým zapije.

Obyčejně se však paštika podává za předkrm a upravuje se následovně. Pěkná tučná husí játra se zbaví vrchní kůžičky a nakrájejí po šířce na malíček silné plátky. Ostatní odkrojky s 1/3 jater se protlačí sítkem na malou misku. Musí se vařečkou tak dlouho tlačiti a po sítku obraceti a dole zas protlačené odškrabovati, až zůstanou jen kůžky.

Po té se protlačenina dle chuti osolí, dá se k ni na špičku nože paštikového kořeni, což jest, když se utluče asi deset pepřů, sedm zrnek nového kořeni, štipek zázvoru, snítek tymiánu a půl bobkového listu. Toto vše může mít hospodyňka ve větší zásobě a v uzavřené nádobce uschované.

Plátky z jater nařezané se malinko osolí, pokropí dobrým rumem a vínem a též paštikovým kořením se popráší. Protlačená játra se rozředí troškou bílého vína a rumu, aby byla hmota asi, jako bývá těsto na kapání, které se dobře umíchá. Pak se vymaže, když byla velká játra, litrový hrnek neb malá pudingová forma husím sádlem, dá se na dno na prst té kašičky, urovná se na ni několik těch játrových plátků, zalejí se kašičkou, opět pokladou játry tak, aby navrch přišla kašička.

Pak se hrnek pováže dobře papírem, ještě se přikryje pokličkou a postaví se do vroucí se vody, ale musí se dát pozor, aby voda při vaření do paštiky nevnikla, a vaří se, když byla menší játra, jednu hodinu, z velkých jater pět čtvrti hodiny. Druhý den se vykrajuje lžičkou na úhledné kousky jako noky, na mělkou misku se dá doprostřed rozkrájený citron na způsob hvězdy a kolem se urovná pěkně vykrájená paštika.

Když se paštika chce měsíc i déle uchovat jest dobře, když se vaří v porcelánové paštikové formě s dobře přiléhajícím víčkem, nebo v rovném kamenném hrnku. V plechové nádobě vařená paštika, když se déle uschová, dostane nepříjemnou chuť. Na tuto paštiku musí být pěkná, tučná, bílá játra.

Pozn.: Též rozkrajuje se paštika tato na tenké plátky a zdobí aspikem.

https://mrowka.cz/pastika-z-husich-jater