Staročeské recepty

 

Paštika z telecích jater

Rate this Content 0 Votes
  • ¾ kg telecích jater
  • ½ kg vepřového masa z kýty
  • ½ kg telecích řízků nebo masa z kýty
  • 40 dkg slaniny
  • Strouhanka ze dvou žemliček
  • Bíle víno
  • Sádlo
  • Šalotka (perlová cibulka)
  • 2 vejce
  • Paštikové koření
  • Neplná lžíce soli
  • Citronová kůra

Telecí játra se nastrouhají nebo umelou, vepřové maso, telecí řízky či maso a slanina, vše se dvakrát přemele, aby to bylo jemné, přidá se k tomu strouhanka namočená v bílém víně, vše se protlačí sítem a ty mázdry, co zůstanou na sítě, se dají s kouskem sádla dusit, přidá se k tomu jedna rozkrájená šalotka a nechá se to do žluta podusit. Po té se to protlačí k ostatnímu skrze sítko. Přidají se k tomu dva žloutky, lžička paštikového kořeni, dle chuti sůl (asi neplná lžíce soli), malinko citrónové kůry, a hmota se tře několik minut. Poté se dá do sádlem vymazané formy a vaří se v páře dvě hodiny.

Poznámka: Když není po ruce forma, dá se paštiková hmota do vymazaného kamenného hrnku, pováže papírem, ještě přikryje pokličkou a vaří se v hrnci dobře přikrytém také dvě hodiny. 

https://mrowka.cz/pastika-z-telecich-jater