Rate this Content
0
0 Votes
- 0,25 kg krupičkové mouky
- 2 vařené brambory
- Sůl
- Mléko
- Máslo
- Mouka na vál
- Švestková povidla
- Strouhanka
Na vál se dá čtvrt kila sypké či krupičkové mouky, udělá se v ni důlek, dají se tam dva rozstrouhané vařené brambory a lžička soli, koflíček mléka (o poznání menši než osmina litru) se dá do hrnečku na plotnu, dá se do něj asi jako ořech kousek nového másla.
Když je to horké, tak se to vlije na ty brambory a rychle se to nožem smíchá s moukou a propracuje rukou v jemné těsto. Přikryje se teplým kastrolem a nechá se to půl hodiny odpočinout.
Pak se to rozválí na moukou poprášený vál (asi tak jako na cezené nudle, o poznání silnější to může být). Nakrájejí se z toho obdélníčky dvanáct stotin (12 centimetrů) dlouhé a šest široké, do každého se dá asi jako ořech kousek tuhých přislazených švestkových povidel. Malinko se nožem rozetřou, těstíčko se přehne (aby z toho byl čtverec), kraje se prstem přitisknou a nožem nebo rádýlkem urovnají, aby při vaření povidla nevyčnívala.
Na velký kastrol se dají asi tři litry vody, přidá se lžička, a když je voda v hojném varu, dají se tam taštičky a vaří se 5 nebo 7 minut.
Vyndají se drátěnou naběračkou, každá taštička se propíchne vidličkou, omasti se horkým máslem a posype strouhanou žemličkou.