Staročeské recepty

 

Skopové maso s jablíčkovou omáčkou

Rate this Content 0 Votes
  • 0,5 kg skopového hrudí nebo plecka
  • Lžíce slaniny nebo špeku
  • Čtvrt malé cibule
  • 4 jablíčka
  • Kůra z domácího chleba
  • Sardelka
  • sůl

Na kastrol se dá na půl kila skopového hrudí nebo plecka, lžíce pokrájené slaniny (špeku), čtvrt malé cibule a čtyři jablíčka a kousek vrchní kůrky domácího chleba a jedna rozkrájená sardelka.

Maso na větší kousky nakrájené a špetkou soli posolené se tam vloží a nechá se do měkka dusit, a přilévá se k němu po trošce vody, aby nevysmáhlo.

Pak se k němu přidá horké vody podle toho, kolik chceme mít omáčky, po lžíci mouky se udělá červená jíška. Maso se ze šťávy vyndá, šťáva se zadělá jíškou, a když se jíška zavaří a tuk z masa vyvařený se na omáčce usadil, tak se sebere, omáčka se procedí, maso se do ní vloží. Když se dává na stůl, tak se k tomu dají brambory.

Sebraný tuk se upotřebí na jíšku.

https://mrowka.cz/skopove-maso-s-jablickovou-omackou