Staročeské recepty

 

Srnec

Rate this Content 0 Votes

Nejlepší srnčí maso jest z ročněte. Přes dva roky starý srnec má již hrubá vlákna, která se těžko tráví.

Srnky mají jemnější maso než srnci a proto jsou v kuchyních vítanější. Srnka střelená se ruší. Stáhne se jí kůže, načež rozdělí se na kýty, hřbet, plece podbřišní a krk.

Všechno se dobře čistým plátnem od krve očistí, nasolí, posype zrnky jalovcovými a uloží do dřevěně nádoby, chvojí vyložené. Pokryje se prkénkem a obtíží kamenem.

Takto naložená zvěřina se udrží v zimě dva až tři měsíce. V létě též ji dosti dlouho v dobrém sklepě udržíme. Kdyby se však vyprala ve vodě před naložením, brzo by se kazila a hospodyňce škodu přivodila.

https://mrowka.cz/srnec