Staročeské recepty

 

Studená omáčka

Rate this Content 0 Votes
  • 4 vejce
  • Nové máslo nebo stolní olej
  • Sardelky
  • Zelená sekaná petrželka
  • Mletý cukr
  • Francouzská hořčice
  • Mletý pepř
  • Citronová kůra
  • Vinný ocet
  • Sůl

Utřou se na talíři nebo ve hluboké bílé misce čtyři tvrdé žloutky, přidá se k tomu půl kávového koflíku (asi čtyři lžíce) rozpuštěného nového másla, nebo velice dobrého stolního oleje a tře se to, až je z toho jemná kasička. Pak se k tomu přidají dvě očištěné utřené sardelky, lžička sekané zelené petrželky, lžíce tlučeného (mletého) cukru, dvě lžíce francouzské hořčice, na špičku nože tlučeného pepře, malinko citrónové kůry a koflík slabého vinného octa (když není slabý, tak se rozředí vodou). Pak ještě dvě lžíce vody, na špičku nože soli a míchá se to, až je z toho přiměřeně hustá omáčka.

Tato omáčka se hodí velice dobře k rybě modré i marinované, také se dává k šunce i studenému jazyku.

Místo vody se může dát, když to není v postě, též hovězí polévka.

https://mrowka.cz/studena-omacka