Staročeské recepty

 

Telecí guláš

Rate this Content 0 Votes
  • Telecí kýta nebo z hrudi
  • Máslo nebo sádlo
  • Cibule
  • Paprika
  • Vinný ocet
  • Hovězí polévka
  • Mouka
  • (Kysaná smetana)

Telecí maso se rozkrájí na menší kousky a vhodí se do vařící vody. Pak se hned zase drátěnou sběračkou vybere. Na kuthan se dá na půl kila masa jako veliký vlašský ořech kousek sádla nebo másla, jedna malá, drobně nakrájená cibule a nechá se zažloutnout; pak se tam dá na špičku nože papriky, půl kávové lžičky vinného octa a několik lžic hovězí polévky.

Když to přejde varem, vloží se tam to spařené maso a nechá se doměkka udusit. Měkké maso se vybere, šťáva se zapráší lžičkou mouky, nechá se spejchnout, přidá se dle potřeby ještě hovězí polévky a maso se tam opět vloží.

Maso se také upravuje se smetanou. Když se šťáva zapráší moukou, zalije se koflíčkem kyselé smetany, nechá se zavařit a přidá se k tomu hovězí polévky.

https://mrowka.cz/teleci-gulas