Staročeské recepty

 

Telecí maso s citrónovou omáčkou

Rate this Content 0 Votes
  • 0,5 kg telecího masa
  • Nové máslo
  • Sůl
  • Cibule
  • Mouka

Na kuthan se dá na půl kila telecího masa, kousek nového másla. Maso se rozkrájí na dílky, spaří, osolí a dá se do žluta podusit. Pak se tam přidá půl malé cibule a hovězí polévka nebo voda, ve které se maso spařilo a nechá se doměkka uvařit. Zadělá se pak po lžíci mouky bledinkou jíškou a když se má dávat na stůl, omáčka se procedí a přidá se tam dle chuti citrónové kůry a šťávy.

K tomuto masu je dobra dušená rýže.

Pozn.: Cibule se vždy dává k masu zadělávanému, když se maso podusilo a přilije se voda, aby nebyla cibule cítit jako osmažená, protože by se jemná chuť omáčky pokazila. Jíška musí být jen bledinká.

Na tento způsob se připravuje i kůzle (totiž jen přední část), jakož i telecí hlavička dobře očištěná. 

https://mrowka.cz/teleci-maso-s-citronovou-omackou