Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Fazole se přeberou (nejlepší jsou malé, perlové), vyperou a nechají se asi 6 hodin namočené a pak se vaří. Nalije se na ně tolik studené vody, aby byly potopené, a když přijdou k varu, tak se z nich voda slije. Nyní se na ně nalije troška horké vody a vaří se, po trošce vody přilévajíc, aby byla stále voda těsně nad fazolemi. Pak se přelije do jiného hrnce, aby uvařená odspoda byla nahoře. Když se přelévá, aby vrchní fazole přišly do spodu, tak se zasolí půl lžíci soli a dovaří se do měkka.

Fazole jsou nejlepší zadělané s nakyslou omáčkou.
Na kastrolku se usmaží do žluta na ořechu másla, půl lžíce jemně krájené cibule, přidá se k tomu po lžíci mouky, světlejší jíšky a pak se dá na to tolik vody, aby byla dobře hustá omáčka. Osolí se dle chuti, také se dá dle chuti octu. Můžeme přidat několik kapek maggiho koření nebo kostku (bujon). Omáčka se dá až na vařené fazole, protože když se vaří luštěnina s octem, je pak tuhá!

Rate this Content 0 Votes