Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Máslo
  • 2 vejce
  • Sůl
  • Mléko
  • mouka

Na misce se tře do pěny jako velký vlašský ořech kousek nového másla, připojí se dva žloutky, na větší špičku nože soli a tře se, až to je jemné. Pak se připojí osm lžic dobrého mléka a mouky tolik, aby bylo těstíčko o poznání slabší, než na obyčejné knedlíky. Velice dobře se prodělá a pak se zavaří kávovou lžičkou do polévky malinké knedlíčky, které se vaří šest minut.

Také jsou dobré do hovězí polévky, neboť se mohou zakrajovat větší, které se vaří deset minut a mohou se dát k masu na paprice nebo ke guláši i kolem paprikových kuřat. Jsou snadno k zapamatování. Na jeden žloutek 1 dkg másla, což je asi jako půl vlašského ořechu, čtyři lžíce mléka, na špičku nože soli a mouky tolik, aby bylo těsto jako na obyčejné knedlíky. Jsou velice dobré.

Nejlepší je, hned jak se uvaří, dát je na stůl. Ze zbylých bílků se mohou udělat pusinky nebo bílkový krém či cezené nudle.

Rate this Content 0 Votes