Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Čočka
  • Sůl
  • Soda
  • Máslo nebo sádlo
  • Česnek
  • Majoránka
  • Zázvor
  • Zelená petrželka
  • Pepř
  • Květ
  • Vejce
  • Strouhanka

Čočka se před vařením namočí na několik hodin do studené měkké vody. Nejlépe namočit večer, a nechat ho stát do rána. Když se má čočka vařit, slije se s něj voda, ve které se namáčel, dá se na něj čerstvá studená voda, a na litr hrachu se přidá na větší špičku nože, čištěné sody, pak je čočka za hodinu uvařená. Když se čočka vaří, nikdy nesmí být voda nad luštěninou, jinak se pak vaří do slupek. Horká voda se pomalu na čočku mezi vařením přilévá, a když je čočka ze spodu již měkká, tak se přesype do jiného hrnce, aby spodní čočka přišla na vrch a vrchní ještě tuhá do spodu. Mezi přesýpáním se čočka solí, na litr čočky se počítá vrchovatá lžíce soli. Pak se opět na čočku přilévá, až je úplně uvařená. Voda, která se z vařené čočky scedí, se uschová k večeři nebo k obědu na druhý den pro polévku.

Na misce se utře, asi jako ořech kousek másla nebo sádla, přidá se k němu dvě vrchovaté lžíce vařené, prolisované čočky, asi jako hrách kousek utřeného česneku, na špičku nože pepře, na větší špičku nože majoránky, malinko zázvoru, malinko kvetu a soli. Dále se přidá dva žloutky a tře se to, až je to jemné. Po té se lehce do toho zamíchá ze dvou bílků sníh a lžíce strouhané žemličky. Vymaže se omeletový plech máslem, vysype žemličkou. Hmota se na to rozetře a peče se v troubě asi deset minut. Pečený svítek se rozkrájí na kostky a dá se do polévky.

Rate this Content 1 Votes