Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Králík
  • Mrkev, kořen petržele, 1 cibule, 2 póry, půl celeru
  • Nové máslo
  • Estragonový nebo vinný ocet
  • 6 pepřů, nové koření, špetka majoránky, jeden bobkový list, kousek šalvěje, kousek zázvoru, malinko papriky
  • 2 větší brambory

Očištěný králík se spaří, osolí, rozkrájí na dílky. Na kastrol se dají dvé na nudle pokrájené mrkve, kořínek petržele, 1 cibule, 2 póry, půl celeru. Připojí se asi jako slepičí vejce kousek nového másla a králík se tam vloží. Přidá se tolik hovězí polévky nebo horké vody, aby bylo všechno skoro ponořeno a tolik dobrého estragonského nebo vinného octa, aby to bylo příjemně nakyslé.

Do organtýnového sáčku se dá asi šest pepřů, nové kořeni, špetka majoránky, jeden bobkový list, kousek šalvěje a kousek zázvorce a malinko papriky a tak se to nechá skoro do měkka dusit.

Asi půl hodiny, než se nese pokrm na stůl, rozkrájejí se dva větší brambory na nudličky a dají se pod zeleninu. Když jsou měkké, dá se maso na mísu a zelenina s brambory kolem.

Dobrá je to večeře, která se může v poledne připravit a večer přidat brambory.

Rate this Content 0 Votes