Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Ze srnčí kýty se nakrájí pěkné na stotinu (1 cm) silné řízky a naklepou se paličkou.

Připraví se na kilo řízků pul malé rozstrouhané cibule, čtyři drobně pokrájené slaniny, deset deka strouhaných telecích, husích nebo z drůbeže jater. Vše se promíchá a pomažou se tím řízky.

Každý se sbalí, obváže nití. protáhne slaninou a popráší moukou. Na kuthan se dá asi jako malé slepičí vejce kousek nového másla a v horkém se závitky do oranžova rychle osmahnou.

Pak se přilije hovězí polévky a do měkká se dusí. Udušené závitky se vyndají, šťáva se zapráší lžičkou mouky, zalije sběračkou kyselé smetany, a když se povaří, procedí se omáčka a přidá se k ní v másle utřená sardelka.

Dle chuti se Přidá citrónové šťávy a kury, jakož i lžíce kapaní. Niť ze závitků se odstraní.

Závitky se dají do omáčky, a když se dávají na stůl, zakloktá se do omáčky ještě žloutek.

Rate this Content 0 Votes