Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 3 velké žemličky
  • Máslo
  • 3 vejce
  • Pšeničná krupička
  • Sekaná petrželka
  • Sůl, květ

Žemličky se ostrouhají, aby se z nich odstranila kůrka, pak se umelou, navlhčí mlékem. Utře se 7 dkg (asi jako malé slepičí vejce) nového másla do pěny, pak se při­dají 3 žloutky a po kousku navlhčená žemlička, lžička jemně sekané petrželky, na špičku nože soli malinko, květu a tře se to asi 10 minut. Pak se k tomu zlehka přimíchá sníh z 3 bílků a půl lžíce té nejjemnější pše­ničné krupičky. Vymaže se nízký kuthan máslem, posype žemličkou, hmota se tam vlije asi na prst silně a peče se při mírném ohni v troubě do růžova. Studený se vykrajuje hladkým kulatým kružítkem, aby to vyhlíželo jako zátky. Z odřezků se udělají drobné kousky a dají do polévky a hned se nese polévka na stůl. Tyto zátky se hodí do polévky i pro hostinu a můžou se péct již den před hostinou.

Rate this Content 0 Votes