Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Hovězí ledvinky
  • Máslo nebo sádlo
  • Cibule
  • Petrželka
  • Kmín
  • Mouka
  • Pepř

Hovězí ledvinky se rozkrájejí co možná na tenké lístky, čím tenčí, tím lepší, dobře se ve studené vodě vyperou a pak se spaří vařící vodou, ta se ale hned sleje, aby se ztratil nepříjemný zápach z ledvinek. Na kastrolek se dá na ¼  kila ledvinek asi jako malé slepičí vajíčko kousek másla nebo sádla, kousek drobně usekané cibule, kapku zelené petrželky, na špičku nože kmínu a když to malinko zažloutne, dá se tam sběračka studené neslané vody, ledvinky se tam vloží a přikryté se vaří, až se voda vyvaří.

Pak se tam přidá ještě jako oříšek kousek sádla nebo másla, půl lžíce mouky, nechá se to zapěnit, pěkně se to promíchá, přípojí se na špičku nože pepře, trošku hovězí polévky, osolí se to a nese hned na stůl. Jako přílohu můžeme dát kolem brambory.

Také se mohou dělati ledvinky narychlo, když se spaří a ve studené vodě vyperou, dají se do té zažloutlé cibulky a kmínu, přidá se hned mouka, ledvinky se v tom rychle osmaží asi za 15 minut, dá se voda nebo hovězí polévka, aby byla šťáva, okoření pepřem, osolí a hned se dá na stůl.

Pozn. Ledvinky se solí, až jsou hotové, jinak by byly tvrdé.

Rate this Content 0 Votes