Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 1 kg telecí ledviny
  • 1 lžíce soli
  • Máslo
  • Hovězí polévka nebo voda
  • Strouhaná žemlička
  • Citronová kůra
  • Hřebíček
  • Cibule
  • Slanina

Ledvinová pečeně jest velice chutná a hodí se i pro hostinu, a proto je také známá pod označením pečeně císařská. Kilo telecí ledviny se omyje, osolí lžící soli, na pekáč se dá asi jako slepičí vajíčko kousek nového másla. Když se pekáč rozpálí, maso se tam vloží a polévá se vlastní šťávou a pak se přilévá po lžíci horká hovězí polévka neb voda. Peče se dvě hodiny i déle, jak je maso staré, totiž ze staršího neb mladinkého telete. Ke konci se může potřít novým máslem, posypat strouhanou žemličkou, kůrou, aby dostala červenou kůrčičku. Šetrná hospodyně, když jest ledvina tučná, ani máslo nedává, nebo docela málo a podlévá ji při pečení horkou vodou. Některá dává k ledvině hřebíčkem prostrčenou cibuli, neb kousek slaniny. K ledvinové pečeni jest dobrý hlávkový salát. Také je dobrá ledvina nadívaná. Prohloubí se mezi blánou a masem otvor a náplní se nádivkou a nití obšije.

Rate this Content 0 Votes