Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Netučné mladé vepřové maso
  • Sůl
  • 0,25 l piva
  • Česnek
  • Strouhanka z chleba
  • Jíška
  • Citrónová kůra
  • Pepř
  • Cibule

Vepřové maso se rozkrájí na větší kousky než na guláš, půl kila asi na šest kousků, osolí se špetkou soli, dá se na kastrol, nalije se na něj ¼ l litru piva a osmina litru vody, přidá se k tomu půl malého stroužku česneku a maso se nechá pomalu vařit, nesmí se však převařit, jinak není již tak chutné. Mladé maso je za ¾ hodiny hotové. Vařené maso se vyndá, do polévky z něj se dá na půl litru omáčky dvě vrchovaté lžíce sušeného tlučeného chleba a lžička žluté jíšky, aby byla omáčka hladší.

Pro chuť někdo přidává malinko citrónové kůry, někdo malinko pepře, asi na špičinku nože a místo česneku dává někdo kousek cibule. Omáčka se procedí a přidá se dle potřeby hustoty do ní horké vody, okusí se jestli je dost slaná, maso se dá na mísu, omáčka se na něj vlije a dají se k tomu brambory.

Rate this Content 0 Votes