Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Talířek hříbku nebo žampionu
  • Máslo
  • Sůl
  • Petrželka
  • Pepř
  • Citronová kůra
  • Smetana
  • Mouka
  • 6 vajec
  • Pšeničná krupička
  • Strouhanka

Talířek očištěných hříbku nebo žampionu se drobounce nakrájí a dají se na ořech másla se špetkou soli a zelenou petrželkou drobně usekanou a lžicí vody do měkka dusit. Pak se k nim přidá na špičku nože pepře a citrónové kůry a nechají se vychladnout.

Dvě menší sběračky smetany se dá svařit.

V hrnečku se rozkvedlají také dvě malé sběračky smetany a 2 lžíce mouky a 3 žloutky, pak se to postaví na plotnu a míchá se to, až to houstne a pak ještě za ustavičného míchání svařená horká smetana se přidá a kvedlá se to na stole a přidá se k tomu lžíce rozpuštěného nového másla, a když je to studené, ještě se přimíchají tři žloutky.

Udělá se ze tří bílků sníh a lžíce drobounké pšeničné krupičky se lehce k tomu přimíchá.

Vymaže se forma, nebo modrý plechový kastrolek máslem, vysype se strouhanou žemličkou (strouhankou). Polovina hmoty se tam vlije, pak se tam vloží připravené dušené houby, pěkně se rozetřou, dodá se tam zbylá hmota a pak se to dá s formou na pekáč, ve kterém se vaří trocha vody, aby se to ze spodu vařilo a po vrchu opeklo.

Peče se tři čtvrtě hodiny. Po té se z vody forma vyndá a nechá se houbovec na třínožce malinko ještě zapéci.

Na stůl se k němu podává nějaká zelenina nebo hlávkový salát. Se špenátem je také velice dobrý.

Rate this Content 0 Votes