Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Máslo
  • Čerstvé houby
  • Petrželka
  • Sůl
  • (kmín)
  • Rýže
  • 6 brambor
  • Máslo a mouka na jíšku
  • (mléko a vejce)

Na dva litry polévky se na másle (asi jako ořech) udusí dvě hrsti čerstvých rozkrájených opraných hub se lžičkou usekané petrželky a kapkou soli (někdo přidává ještě malinko kmínu). Tři lžíce vyprané a horkou vodou spařené rýže a šest okrájených, na kousky pokrájených brambor se dá vařit do zasolené vody, přidají se tam dušené houby, a když jsou brambory měkké, zapraží se polévka lžící dobré, žluté jíšky, nechá zavařit a je hotová.

Někdo ještě dává do této polévky, když ji dává na stůl, v několika lžících mléka rozkvedlaný žloutek. 

Rate this Content 0 Votes