Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,25 kg vařených brambor
  • 2 hrstky suchých hub
  • Sádlo
  • Sůl
  • Kmín
  • Cibule
  • Strouhanka (strouhaná žemlička)
  • Smetana nebo mléko
  • 2 vejce

Na Čtvrt kila roz­krájených vařených bramborů se vyperou dvě hrstky su­chých hub a pak se nechají asi hodinu ve studené vodě namočené. Pak se voda vlije k houbám, dá se asi jako vlašský ořech kousek sádla, na špičku nože soli a kmínu a na větší špičku nože rozsekaná cibule a nechá se to dusit. Během dušení se přilévá po lžicí polévka nebo voda.

Když jsou houby měkké, tak se dají na prkénko, usekají se, pro­míchají se s brambory a posypou malinko strouhanou žem­ličkou.

Vymaže se kastrol máslem nebo sádlem, vysype strou­hanou žemličkou a vše se tam vloží. V koflíku smetany nebo mléka se rozkloktají dvě vejce, na po­vrch se da kousek sádla a peče se v teplejší troubě do červena.

Když chce hospodyňka šetřiti, může dát více bramborů a ještě jest to dobré. 

Rate this Content 0 Votes