Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Když se uzené maso koupi a je příliš slané, postaví se do vlahé vody, a když přijde k varu, voda se sleje a pak horká jiná se na něj nalije. Ovšem, že tím maso ztratí na chuti, ale od přílišné soli se jinak nepomůže.

Totéž platí i o slaném uzeném jazyku hovězím. Domácí uzené maso se omyje vodou, dá se vařit do teplé vody, aby bylo šťavnatější, a když se krájí za studená, tedy se nechá v polévce vychladnout a to také je více šťavnaté. Teplé uzené maso se dává k hrachu. Také dobré jsou k němu brambory, zelí a knedlík. Když uzené maso zapáchá, dá se k němu, když se vaří, kousek cibule a česneku. Uzené maso je také dobré s omáčkou šípkovou a knedlíkem, mnozí si i kořennou švestkovou omáčku s uzeným a knedlíkem velice chválí. Vše záleží na chuti.

Rate this Content 1 Votes