Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Když se slepice zabije, oškube se hned teplá po pírku, aby se kůže neprotrhla, pak se dá na nějaký starší talířek asi lžíce lihu, zapálí se a slepice se rychle nad plamenem otáčí, aby se chmýří opálilo. Pařiti se nesmí, aby se kůže nepoškodila.

Pak se slepice čistě omyje, vykuchá, položí se na prkénko, prsíčko do spod prořízne se ostrým nožem na hřbetě až k zadečku, kůže se pěkně od masa odděluje, opatrně stahuje, aby se neprořízla, aby zůstala pěkně celá.

Ze dvou slepic se vezmou prsíčka a stehýnka a přidá se k tomu čtvrt kila vepřového masa bez mázder, vše se dvakrát na strojku přemele, pak se to skrze sítko prolisuje (protlačí), aby to bylo velice jemné. Dá se to do mísy a připojí se k tomu tři nadrobno pokrájené lanýže, které se dříve v hovězí polévce chvíli dusily. Též se přidá k tomu na mísu hrstka opařených oloupaných, na menši kousky pokrájených, pistácií (pistácie jsou malé, zelené plody, jemnější než mandle a dostanou se v lahůdkářském obchodě), asi jako velké slepičí vejce, kousek převařeného sádla a vinná sklenička dobrého koňáku neb maderského vína a půl lžičky paštikového kořeni, které se upraví doma, jak již při paštice udáno, neb se koupí v lahůdkářském obchodě. Též se k tomu prolisuje jedna menší rozstrouhaná cibule a dvanáct deka na kostičky rozkrájené slaniny a jeden malý, ovařený a sloupaný, na kostičky rozkrájený, uzený vepřový jazyk, který, když není po ruce, se může vynechat.

Vše se dobře promíchá, osolí malou půl lžící soli a naděje se tím kůže slepičí. Dobře se sešije a pevně svine do ubrousku a obváže bílou tkanicí na způsob salámu. Kosti ze slepic se vaří v zasolené vodě, přidá se k nim všecka zelenina, asi 6 pepřů a nové kořeni, kousek zázvoru a štipek bobkového listu a do této polévky se dá vařit připravená galantina a vaří se, když se vloží do vařiči se polévky pět čtvrti hodiny.

Pak se nechá na prkénku do druhého dne, krájí se na tenké plátky a zdobí se aspikem a citronem.

Jest to výtečný předkrm pro vzácné hostiny. Velice krásně se vyjímá, když se rozkrájená galantina složí vkusně na mlsu, kolem se udělá věnec zeleného a růžového aspiku, z vařeného bílku se vykrájí plechovou formičkou konvalinky a opět formičkou vykrájí se pět lístků narcisky, květ narcisky se složí doprostřed mísy, doprostřed květu se dá kousek vařeného žloutku, jako pestík konvalinky se vkusně srovnají na galantinu a jest to velice pěkná a levná okrasa.

Na stůl se podá též na kousky rozkrájený citron, neb se může dáti kolem s bobkovým čerstvým listem. To vše záleží na vkusu hospodyňky

Pozn. Formičky na květinky se dostanou u bratři Kauckých, Vinohrady i jinde.

Rate this Content 0 Votes